A csend tiszta és áldott, összeköti az embereket. (Nicholas Sparks)

 

2012-03-29 A tyúkhúr

A tavasz ajándéka: a tyúkhúr

Tavaszi gyógynövénylesen

Csodálatos a természet! Minden évszakban olyan gyógynövényeket tesz elénk, amelyekre a szervezetünknek éppen szüksége van. De mikor és hogyan készítsük el őket, hogy kifejthessék jótékony hatásukat? Elhatároztuk Farkasné Mann Rózsa gyógymasszőrrel, aki a gyógynövények szenvedélyes elkötelezettje, ismerője, hogy heti rendszerességgel beszámolunk az aktuálisan termő gyógynövényekről. Olyan írásokat és felvételek adunk át, amelyek segítenek a gyógyfüvek mindennapos használatában.

Az első választottunk a gyomnövényként ismert tyúkhúr. Íme Rózsika írása:

Tavaszi gyógynövénylesen

Milyen gyógyító növényeket találunk most kiskertünkben vagy a kiránduláskor a szabadban, tiszta környezetben? Talán meglepően hangzik, de az első „gyógyító” már a hó alól kikandikál. Régen a falusi portákon a tyúkok, a kacsák azonnal le is csipegették a zsenge hajtásait. Talán ezért is nevezték el e növényt tyúkhúrnak. Közönséges gyomnak tartják a fehér virágú növényt, mégis gyógyító hatását régóta ismerik, hiszen vértisztító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő szerként használták. Régen azt mondták, hogy a „forró betegségek” gyógyítására jó, vagyis a gyulladt, pattanásos, sebes, száraz, ekcémás bőr és a pikkelysömör kezelésére javasolták.

Klinikai kutatások és a hagyományos gyógymódok szerint a testsúlyt is csökkenti, hiszen teltségérzetet okoz, a torok és a gyomor nyálkahártyáját hatóanyagaival bevonja, valamint remek vizelet- és hashajtó.

tyúkhúr 500

Gyógytea és saláta

A gyógyteát az éppen termő, a friss növény szárából és leveléből készítsük el. Hat deci forró vízzel öntsünk le tíz csipetnyi vagy tíz teáskanálnyi tyúkhúrt, 10-15 percig fedjük le, majd háromszor egy-egy csészével lassan kortyolgassuk el. A friss leveles hajtásaiból pedig készítsünk salátát, amelyhez keverjünk friss csalánt kisebb pitypanglevelet és ezeken felül bármilyen salátát adhatunk még hozzá. Mi több, lehet még friss turbolyával vagy az ibolya virágával is ízesíteni.

A tyúkhúr friss zsenge levelei kalciumot, káliumot, A, B és C-vitamint tartalmaznak.

A kiszáradt bőr kezelésére

tyúkhúrA tyúkhúr igazi tavaszi testápoló. Amivel belülről tisztítjuk a szervezetünket, azzal érdemes a bőrünket is kezelni, lemosni. A kiszáradt, pikkelyes, ekcémás bőr kezelésének menete:

1. Előkészületek: készítsünk citromfű teát a lemosáshoz, szedjünk egy nagyobb csokor tyúkhúrt, és ebből is csippentsünk le öt teáskanálnyit, amelyből fél liter forrázatot készítünk elő. Szerzzünk be nagyobb steril gézlapokat.

2. A problémás bőrfelületet gyengéden átdörzsöljük steril száraz gézlapokkal. Minden egyes simításnál fordítsuk meg a gézlapot vagy vegyünk elő tisztát.

3. A langyos citromfüves teával áttöröljük és így megnyugtatjuk a bőrt.

4. Majd a csokornyi tyúkhúrt összezúzzuk – két műanyag fólia közé tesszük és egy nyújtófával vagy a fólia gurigájával mint a tésztát, erőteljesen kinyújtjuk, összezúzzuk a leveleket, hogy levet is eresszenek

5. Az összezúzott tyúkhúrt kis csomókba fogva rásimítjuk a bőrre.

6. Az öt csipet növényből készült kellemes meleg teába belemártunk egy fehér gézt vagy pamut darabot, amelyet finoman kicsavarva a már gyógynövényes bőrre tesszük (ha nagyon problémás a bőr, akkor még erre tehetünk egy műanyag fóliát is –dunsztkötést készítünk) ezt pedig egy vastagabb száraz ruhával letakarjuk.

7. Fél óráig pihentessük a bőrt.

8. Levesszük testről a takarókat és hagyjuk magától megszáradni. Finoman lesöpörjük a bőrön maradt tyúkhúrt, majd puha ruhával lágyan letisztítjuk.

9. A megmaradt tyúkhúrt megint átgyúrjuk, hogy még jobban kiengedje a levét, majd egy kis tálkában összekeverjük nagyjából fél deci olíva vagy kukorica olajjal. Végül ezzel az olajjal simítjuk át a bőrt.

Gyűjtsük a tavaszi gyógynövényeket!

Érdemes most összegyűjteni a gyógynövényeket. Szétterítve, többször megforgatva szárítsuk meg őket, majd kisebb adagokban tegyük őket címkékkel ellátott zacskóba, de mélyhűtőben is tárolhatjuk, hogy télen is kezelessük velük magunkat.

Éljünk a Jóisten ajándékaival!

Szerző: Farkasné Mann Rózsa, gyógymasszőr

Fotó: Illés Sarolta

Rózsika telefonszáma: +36-30-366-27-31

Rózsika gyógynövény tanfolyamára bármikor lehet jelentkezni és bármikor be lehet kapcsolódni a képzésbe

A tavaszi növényekről: 2012. május 12-13.

Kora nyári növények: 2012. július 7-8.

Késő nyári növények: 2012. augusztus 11-12.

Őszi növények, bogyósok: 2012. október 13-14.

Az addig tanultak összesítése: 2012. november 10-11.

Jelentkezés telefonon: +36-30-366-27-31

SEGÍTSÉGÉRT TUDÁST!

Rózsika felajánlotta, hogy azoknak a jelentkezőknek, akik készek segíteni a kertben, cserébe tanítja őket. Egy nap kerti munkával kiváltható egy napi tanfolyam.

Hamarosan láthatjátok a Rózsikával készített filmünket is, amelyen bemutatja, hogyan zajlik a tyúkhúros kezelés a háton és a talpon.

Címkék: tyúkhúr gyógynövények elkészítése
Hozzászólások (0)

Hozzászólás beküldése

Ehhez a hírhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá!