A csend tiszta és áldott, összeköti az embereket. (Nicholas Sparks)

 

2011-06-14 Makrobiotika

Makrobiotika

Az éltető energia

vamos erikaAz emberek szemléletmódja ma már egyre inkább afelé halad, hogy óvjuk környezetünket, és egészségünk megőrzése, (rosszabb esetben) visszaszerzése érdekében különösen körültekintően ügyeljünk arra, milyen anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. Bizony, a mindennapi rohanás közepette nem mindig könnyű mindezt szem előtt tartani. Autóval járunk, még akkor is, ha egymagunk vágunk neki az útnak, annak ellenére, hogy tudjuk, környezetvédőbb magatartás lenne a tömegközlekedést választani, útközben pedig egy gyorsétteremben szerezzük be ételünket, mert nem szánunk időt arra, hogy egy kellemes helyen, nyugodt körülmények között, egészséges alapanyagokból készült fogásokkal jutalmazzuk magunkat.

Ha valaki úgy érzi, nem jó ez így, kényelmetlen az a viselet, amelyet nap mint nap a legbelsőbb lényén kénytelen hordani, vegye rá magát, hogy kipróbáljon egy újfajta, nálunk még kevésbé ismert életmódot, amely gyökeresen meg tudja változtatni az életét. A makrobiotika módszerébe Vámos Erika, a TV2-n futó 2TestŐr című magazin egyik háziasszonya nyújt betekintést, aki maga is évek óta elkötelezett híve ennek a táplálkozási-és életformának.

A makrobiotika lényege

goldspirit: Mi a makrobiotika?

Vámos Erika: A makro szó hosszút jelent, a biosz pedig életet, tehát a makrobiotika a hosszú élet titka. Tulajdonképpen az energiatáplálkozás a legkedveltebb jelző, amivel illetni tudom, mert a jin és a jang energia kiegyensúlyozottságára törekszik, arra, hogy ezt a két energiát egyenlő arányban juttassuk a szervezetünkbe. Ha túl sok jin-t viszünk be, hajlamossá válunk a jin típusú megbetegedésekre, mint például a tompa fájdalom, hidegrázás, folyadék visszatartás vagy folyás, míg túl sok jang esetén a jang típusú megbetegedések kockázata fenyeget, úgy, mint a hirtelen fájdalom, gyulladás, görcs, fejfájás, illetve magas vérnyomás.

Ezzel a módszerrel különféle betegségeket is lehet gyógyítani. Én nem vagyok makrobiotikus gyógyító, és nem ismerem ennek minden csínját-bínját, de külföldön vannak olyan intézetek, ahol öt szinten oktatják a makrobiotikát, és aki az összes szintet elvégzi, gyógyító címet kap. A betegségeket, az egyszerűtől a legsúlyosabbakig meg lehet gyógyítani ezzel a módszerrel.

goldspirit: A gyakran fogyasztott ételek közül melyik jin és melyik jang, és ezek milyen hatással vannak ránk?

Vámos Erika: Mivel vegán vagyok, azaz nem eszem húst, elsősorban a növényi alapanyagú termékekről beszélek. Jin típusú étel például a görögdinnye, szőlő, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, tök, káposzta, barnamoszat, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, víz, só, ecet, keményítő, köles. Ezek az ételek hűsítenek, a testet puhítják és bágyasztják, a feleslegük étvágytalanságot nyomott és összetört érzést okoz. Jang típusú étel például a kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, hajdina, búza, rizs, méz, szezámolaj, napraforgóolaj, kukoricaolaj, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor. Ezek az ételek meleget adnak, szilárdítják a testet, a feleslegük pedig feszültséget, hevességet, ingerültséget okoz.

goldspirit: A hozzávalók megválasztásán túl mi egyébre kell még figyelnie annak, aki makrobiotikus ételt készít?

Vámos Erika kész étellelVámos Erika: A makrobiotikusan főző ember törekszik arra, hogy az étel nagyjából egyenlő arányban tartalmazzon föld alatti és föld feletti növényeket, növényrészeket. Nagyon érdekes, mert a gyökérnövények esetében a föld alatti része a jang, a föld feletti pedig a jin. Sőt, még az is fontos, hogy amikor ezeket a növényeket földarabolja, a különböző formákat is próbálja kiegyensúlyozni, amely által szintén energiával képes feltölteni az ételt. Például a répát háromszög formára aprítja, a krumplit kockára, a borsó gömb alakú és tesz bele répát, amit pedig hasábra vág. Az edényben szintén ügyelni kell az elhelyezésre, mert minden helyen más-más energiával telítődnek a hozzávalók.

goldspirit: Mi a közös a makrobiotikában, illetve a dietetikában?

Vámos Erika: A makrobiotika táplálékpiramisa nagyjából megegyezik a hagyományos dietetika piramisával. Legfőbb élelmiszere a barna rizs, a köles vagy a zab, de nagyon fontos, hogy ezek mind finomítatlan formában kerüljenek alapanyagként az ételekbe. Pontosan azt szeretem a makrobiotikában, hogy semmiből nem használ olyat, ami feldolgozott. Én sem vagyok nagy bizalommal a feldolgozott élelmiszerek iránt. Például, ahelyett, hogy kenyeret vennék, megveszem magát a búzaszemet, amit meg lehet főzni, és nagyon finom.

Út a makrobiotika felé

goldspirit: Te hogyan találkoztál ezzel, miért kezdted el a makrobiotikát?

Vámos Erika: Talán néha olvastam magazinokban arról, hogy bizonyos sztárok makrobiotikusan táplálkoznak, de a cikkekben annyira eltúlozták ezt, hogy ahelyett, hogy én is kedvet kaptam volna, inkább sajnáltam őket, amiért ezzel sanyargatják magukat. Nem ástam bele magam, hogy mi lehet az a makrobiotika, pedig eleve úgy táplálkoztam. Magam is egy vegán ember voltam, nem ettem állati eredetű termékeket, feldolgozott élelmiszereket, ellenben nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottam. Egyszer azonban találtam egy érdekes cikket az interneten, ami felkeltette az érdeklődésemet ebben a témában, és meglepődtem, hogy anélkül, hogy tudtam volna, mi az a makrobiotika, évek óta pontosan e szabályrendszer szerint táplálkozom. Az újonnan szerzett információkat lépésenként építettem be a táplálkozásomba, és ez egyáltalán nem esett nehezemre.

goldspirit: Mit éreztél, amikor már volt hatása?

Vámos Erika: Mivel egészséges ember vagyok, és korábban is – bár nem tudatosan – így táplálkoztam, ezért nem volt annyira látványos a változás, amikor áttértem a makrobiotikára. Azt azonban határozottan állíthatom, hogy könnyebb és tisztább a szervezetem, szebb a bőröm, fiatalabbnak látszom a koromnál és sokkal kevesebb alvással is energikusnak érzem magam. De ha valaki, aki húst is fogyaszt, egy kis időre kipróbálja, milyen húsmentesen táplálkozni, máris meg fogja tapasztalni a különbséget.

Személyre szabott étkezés

goldspirit: Azt olvastam, hogy személyre szabott ez a diéta. Valóban így van?

Vámos erika párosVámos Erika: Az a legjobb, ha az ember egy makrobiotikus gyógyítóhoz fordul iránymutatásért. Én Ráth Zsuzsát kerestem meg, nála vettem részt makrobiotikus főzőtanfolyamon. Egy hozzá hasonló nagy tudású ember az észrevételei alapján személyre szabott tanácsokat is tud adni azzal kapcsolatban, hogy kinek, mire kell odafigyelnie az egyensúly megteremtése és megtartása érdekében. Nekem például azt mondja, hogy nagyon jin vagyok. Tehát, ha nem is vagyok hajlandó húst enni, ami jang, és kicsit kiegyensúlyozna, akkor legalább egyek jang típusú ételeket. Magyarországon nem jelent meg olyan makrobiotikus könyv, amit ne vettem volna meg, így könnyű dolgom van tájékozódni arról is, hogy az egyes ételek mely csoportba tartoznak. De az én esetemben ez nem kardinális kérdés, hiszen nem betegségből kell kigyógyítani engem. Ha valaki kifejezetten gyógyulás céljából vált életmódot, akkor mindenképpen célszerű a makrobiotikus gyógyító személyre szabott javaslatait követni.

goldspirit: Akkor ezek szerint ez az életmód nem csak beteg embereknek, hanem egészségeseknek is ajánlott?

Vámos Erika: Mindenképpen. Legjobb akkor törődni az egészséggel, amikor még megvan. Nagy kár, hogy itthon nincsenek makrobiotikus éttermek vagy büfék, de nincsenek ilyen típusú termékek a bioboltok polcain sem. A barátaim voltak Londonban és Párizsban, és azt tapasztalták, hogy annyira telítve van a makrobiotikus étterem, hogy egy hónappal előre be kell jelentkeznie annak, aki asztalhoz szeretne jutni. Itthon nem tudok úgy étterembe menni, hogy makrobiotikus ételt egyek. Az étlapon szereplő fogásokból szoktam magamnak egy egyedi összeállítást kérni, de ezt sem teheti meg mindenhol az ember, ezért előszeretettel járok vissza ugyanarra az egy-két helyre.

goldspirit: Aki úgy dönt, hogy életmódot vált, milyen lépesekben célszerű áttérnie a makrobiotikus táplálkozásra?

Vámos Erika: A drasztikus, egyik napról a másikra történő változtatásoknak nem vagyok a híve, én magam is képtelen lennék rá. Apró lépésenként, akár több évet is rászánva érdemes áttérni erre az életmódra. Amit kényszerként, szenvedésként él meg az ember, az többnyire nem is válik hasznára. Aki fontolgatja, hogy étrendet vált, először tájékozódjon az interneten, könyvekben, hogy megtudja, egyáltalán képes lenne-e sajátjának érezni ezt a szellemiséget. Ezt követően kipróbálhat egy-két receptet, ma már rengeteget találni belőlük az interneten, de lehet makrobiotikus szakácskönyveket is kapni. Ha egy háziasszony az egész családját szeretné alávetni egy kísérletnek, hogy mennyire szívesen fogyasztják a makrobiotikus módon elkészített ételt, célszerű egy olyan étkezést választani, amikor a családtagok nagyon ki vannak éhezve, így nem fogják zsigerből elutasítani az újító szándékot. Meglátja, elégedettek lesznek a szokatlan ebéddel, hiszen igazán dekoratív és ízletes ételvariációk kerülhetnek az asztalra.

goldspirit: Kérlek, ossz meg velünk egy étel receptjét, amellyel érdemes elkezdeni a makrobiotikus táplálkozást!

Vámos Erika: A miso levest szeretném az olvasókkal megosztani, mert ezt általában mindenki szereti, és ez az étel a makrobiotikának szinte az alapja. Miso leveshez szerencsére japán éttermekben is hozzá lehet jutni, otthon is könnyen elkészíthető és kitűnően lehet variálni.

A miso leves receptjét holnap olvashatják kedves olvasóink.

Az interjút e-mailen keresztül készítettük. A bevezetőt, és a kérdésekre a válaszokat Vámos Erikának köszönhetjük.

Címkék: Makrobiotika Vámos Erika jin típusú étel jang típusú étel Ráth Zsuzsa
Hozzászólások (0)

Hozzászólás beküldése

Ehhez a hírhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá!